Waarom sport jij? Sport jij om breed en sterk te worden. Of sport jij voor je gezondheid?
Veel sporters zie ik tegenwoordig allerlei proteïne shakes en eiwit repen met kunstmatige stoffen er in naar binnen werken. Daarnaast worden de nodige pre workouts naar binnen gegooid met een hoge dosis aan cafeïne. Maar is dit wel gezond of sport je alleen maar om er beter uit te zien om bijvoorbeeld aan je eigen ego te werken? Of een andere rede. Vul zelf maar in..
Sporten en gezondheid gaat niet altijd samen, het doel heiligt namelijk de middelen. Je doet er alles voor om je droomlichaam te bereiken. Maar bereik je hier dan ook je droom gezondheid mee en voel jij je hierdoor goed? Of is het allemaal om die perfecte Instagram foto te maken en mee te lopen met de kudde die ook allerlei energie drankjes en pre workouts naar binnen gooit. Want een gezegde van mijn docent Richard de Leth Luidt: als mensen in witte jassen iets hebben gemaakt, dan zou je het al in twijfel moeten trekken.
Tevens gooien veel sporters kilo’s rijst, pasta en aardappels naar binnen en ze preppen hun meals voor een week waarbij ze ontzettend veel rijst eten. Terwijl dit niet helemaal de juiste voedingsbodem is voor je darmen. Toch denken ze dat ze gezond bezig zijn. Natuurlijk is het zo dat als jij denkt dat het werkt, dan werkt het ook (denk aan het placebo effect). Maar of het daadwerkelijk gezond is. Daar kunnen we onze vraagtekens bij zetten. Op de lange termijn zou je hierdoor klachten kunnen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan de vele eet momenten die sommige sporters hebben. Hierdoor kan een laaggradige ontsteking in de darmen ontstaan. Waardoor je lichaam vatbaarder wordt voor verkeerde stoffen en bacteriën die de darm in kunnen lekken, omdat deze langdurig openstaat. Hierdoor kun je op de lange termijn tal van (chronische) ziekte ontwikkelen.
De meeste sporters gooien elke dag die bak kwark naar binnen. Maar is dit wel zo gezond? En hoor je eigenlijk niet gevarieerd te eten. Ik zou zeggen kies een keer een andere eiwit bron dan zuivel. Hier kun je ook in variëren. Eet bijvoorbeeld meer vlees, vis en gevogelte.
Moraal van het verhaal: Sporten en gezondheid gaat niet altijd meer samen. Het naar binnen werken van al die cafeïne en kunstmatige stoffen in de proteïne poeders en repen is natuurlijk niet op en top gezond. Veel sporters kiezen ook voor vulling en niet voor voeding. Onder vulling verstaan we bijvoorbeeld die kilo’s aan rijst, aardappels en pasta. Heb je het over voeding dan praten we over groente. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van aardappels een knolselderij of pastinaak eten. Dit is wel een goede voedingsbodem voor je darmen.
Een volgende vraag aan jou: heb jij liever een droomfysiek of een droomgezondheid?
Tips om gezond te leven als sporter:
1. Eet gevarieerd ( niet elke dag het zelfde)
2. Beperk inname kunstmatige zoetstoffen
3. Eet geen 6 keer per dag maar beperk dit tot 3 eet momenten
4. Sporten is geen vervanging voor regelmatig bewegen. Dus als je gesport hebt is het niet de bedoeling om daarna 3 uur lang op de bank te hangen zonder onderbreking.
5. Eet 500 gram groente per dag
6. Vervang vulling voor voeding (juiste vetten, eiwitten en koolhydraten)